Zonder (aantoonbare) toestemming verlof opnemen. Wat zegt de rechter?

15 juni 2021 | nieuws | door: Luc Delahaye

Deze week kwamen we een interessante arbeidsrechtelijke uitspraak tegen in het kader van verlofdagen opnemen: “Kun je als werkgever op staande voet ontslagen worden als je zonder (aantoonbare) toestemming verlof opneemt?” Dit is wat de rechter zegt…

De rechter heeft geoordeeld dat het gegeven ontslag ‘op staande voet’ rechtsgeldig is. De werknemer is zonder toestemming - althans, zonder aantoonbare toestemming - een week eerder op vakantie naar Turkije gegaan. In deze zaak zijn er onvoldoende bewijzen dat de werknemer op het laatste moment toch mondeling toestemming heeft gekregen. Hierdoor is de werknemer op staande voet ontslagen.

Het lijkt vanzelfsprekend, maar we worden nog geregeld bij dergelijke cases ingeschakeld. Zorg daarom dat je als werknemer altijd je verlofaanvragen én ook de toestemming schriftelijk laat vastleggen door je werkgever. Zo kun je ook volop genieten van de vakantie die je voor ogen hebt.

Hele uitspraak lezen? Klik dan hier.

Juridisch advies nodig?

Maak dan vrijblijvend een afspraak. Onze advocaten staan jou graag te woord.

Afspraak maken

Luc Delahaye
Advocaat

Leg jouw vragen
vrijblijvend aan ons voor

Elke situatie is uniek, zeker nu in deze tijd. Daarom stellen wij jou in de gelegenheid om je prangende vragen rondom dit thema vrijblijvend aan ons voor te leggen. Indien dit nodig is maken we samen desgewenst verdere afspraken.


Neem vrijblijvend contact met ons op

Gerelateerde artikelen

12 mei 2019 | nieuws

Ontslag op staande voet

Normaal gesproken moet een werkgever, wil hij een werknemer kunnen ontslaan, behalve ingeval de werknemer met een ontslag instemt, steeds langs het UWV of de kantonrechter om het voorgenomen ontslag preventief te laten toetsten. Indien er sprake is van een dringende reden kan de werkgever de arbeidsoverkomst per direct opzeggen zonder dat de rechter of het UWV daaraan te pas komen. Dit wordt in de praktijk ontslag op staande voet genoemd. Een ontslag op staande voet is echter slechts in een beperkt aantal gevallen mogelijk.

Lees meer
19 juli 2022 | nieuws | door: 3

Dit verandert voor werkgevers op 1 augustus

Vanaf 1 augustus 2022 treden een aantal wetwijzigingen in werking die gevolgen hebben voor arbeidsovereenkomsten met jouw werknemer(s). We nemen de belangrijkste wijzigingen door en geven duidelijk aan waar je vanaf 1 augustus 2022 op moet letten.

Lees meer
Bekijk alle artikelen
Bel ons nu